Hangi Ehliyet Sınavı Hangi Aracı Kullanır? 2023 Yılında Değişen Kurallar

Ehliyet almak isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de hangi ehliyet sınavı hangi aracı kullanmaya uygun olduğudur. Ehliyet sınıfları, araçların özellikleri, yaş sınırları ve deneyim şartlarına göre belirlenir. Bu yazımızda, ehliyet sınıflarını ve hangi araçları kullanabileceğinizi anlatacağız.

4091

Araç kullanmak isteyenlerin sahip olması gereken belge olan ehliyet, farklı sınıflara ayrılıyor. Hangi aracı kullanmak istiyorsanız, o araca uygun ehliyet sınıfına sahip olmanız gerekiyor. Peki, hangi ehliyet sınavı hangi aracı kullanır? 2023 yılında ehliyet sınıflarında neler değişti? İşte merak edilen tüm soruların cevapları.

Ehliyet Sınıfları Nedir?

Ehliyet sınıfları, araçların özelliklerine, ağırlıklarına, güçlerine ve kapasitelerine göre belirlenen kategorilerdir. Her ehliyet sınıfının kendine özgü bir kodu vardır. Örneğin, B sınıfı ehliyet kodu 1, C sınıfı ehliyet kodu 2’dir. Ehliyet sınıfları, hangi aracın hangi şartlarda kullanılabileceğini belirler. Ayrıca her ehliyet sınıfının yaş sınırı ve deneyim şartı da vardır.

2023 Yılında Ehliyet Sınıflarında Neler Değişti?

2023 yılında ehliyet sınıflarında bazı değişiklikler yapıldı. Bunlar şöyle:

  • B sınıfı ehliyete sahip olanlar artık minibüs kullanamazlar. Minibüs kullanmak için en az iki yıllık B sınıfı ehliyete sahip olmak ve D1 sınıfı ehliyet almak gerekir.
  • MOPED (motorlu bisiklet) kullanmak için M sınıfı ehliyete sahip olmak yeterlidir. MOPED kullanma yaş sınırı 16’dır. Diğer tüm ehliyet sınıfları da MOPED kullanabilir.
  • A1, A2 ve A sınıfı ehliyetler motosiklet kullanımına yöneliktir. A1 sınıfı 125 cc’ye kadar, A2 sınıfı 35 kW’a kadar, A sınıfı ise 35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanabilir.
  • H sınıfı ehliyet kaldırıldı. Engelli durumu olan kişilerin bu durumu diğer ehliyetlerinde açıklama olarak yazılır.

Hangi Ehliyet Sınavı Hangi Aracı Kullanır?

Ehliyet almak isteyen kişilerin önce teorik sonra da uygulamalı olarak bir sınava girmesi gerekir. Teorik sınava girebilmek için en az ilkokul mezunu olmak ve yaş şartlarını yerine getirmek gerekir. Uygulamalı sınava girebilmek için ise teorik sınava girmiş ve başarılı olmuş olmak gerekir.

Teorik ve uygulamalı sınava girip başarılı olan kişiler, tercih ettikleri ehliyet sınıfına göre belirli araçları kullanma yetkisi kazanır. Hangi ehliyet sınıfının hangi araçları kullandığını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Ehliyet Sınıfı Kullanabileceği Araçlar Yaş Sınırı Deneyim Şartı
M Motorlu bisiklet 16 Yok
A1 125 cc’ye kadar motosiklet 16 Yok
A 35 kW ve üzeri motosiklet 20 veya 24 En az iki yıl A2 veya yok
B1 400 kg’a kadar dört tekerlekli motosiklet 18 Yok
B Otomobil, kamyonet, 3500 kg’a kadar römorklu araç 18 Yok
BE Otomobil, kamyonet, 3500 kg’dan fazla römorklu araç 18 En az bir yıl B
C1 7500 kg’a kadar kamyon, çekici, römorklu araç 18 En az bir yıl B
C1E 7500 kg’dan fazla kamyon, çekici, römorklu araç 18 En az bir yıl C1
C 7500 kg’dan fazla kamyon, çekici, römorklu araç 21 En az bir yıl B
CE 7500 kg’dan fazla kamyon, çekici, römorklu araç 21 En az bir yıl C
D1 16+4 koltuklu minibüs 21 veya 23 En az iki yıl B veya yok
D1E 16+4 koltuklu minibüs, römorklu araç 21 veya 23 En az bir yıl D1
D Otobüs 24 En az iki yıl B
DE Otobüs, römorklu araç 24 En az bir yıl D
F Traktör 17 Yok
G İş makinesi 18 Yok
Paylaş