Ganire Paşayeva, 24 Mart 1975’te Azerbaycan’ın Tovuz şehrinde
doğdu. Azerbaycan Tıp Üniversitesi ve Bakü Devlet
Üniversitesi’nden mezun oldu. 1998’de televizyonculuğa
başladı, 2005’te Haydar Aliyev Fonu’nun Halkla İlişkiler
Departmanının başına geçti. 2005’te Tovuz Milletvekili
seçildi, son olarak Milli Meclisin Kültür Komisyonu başkanlığını
yaptı. Türk dünyası üzerine çok sayıda yazı ve konuşmaları
bulunan Paşayeva, Türkiye’nin güçlü olmasının Türk dünyasının
güçlü olması anlamına geldiğini savunuyordu. 24 Eylül
2023’te kaynağı bilinmeyen hipotonik durum tanısı ile hastaneye
kaldırıldı, 28 Eylül 2023’te yaşamını yitirdi.
Azerbaycan Parlamentosu’nda milletvekili olarak uzun yıllar görev
yapmış olan Ganire Paşayeva’nın vefat haberi, ülkede ve Türk
dünyasında büyük bir üzüntü yaratmıştır. Ganire Paşayeva, sadece
siyasi kariyeriyle değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal
çalışmalarıyla da tanınan bir isimdi. Ülkemizde ve Türk
dünyasında saygıyla karşılanan Paşayeva, sağlık sorunlarıyla
mücadele ettiği bir dönemin ardından yaşamını yitirdi. İşte
Ganire Paşayeva hakkında merak edilenler…
Ganire Paşayeva, 24 Mart 1975’te Azerbaycan’ın Tovuz şehrinde doğdu. Azerbaycan Tıp Üniversitesi Pediatri Bölümü ile Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümü’nden mezun olan Paşayeva, 1998’de televizyonculuğa başladı. Paşayeva, 2005’te Haydar Aliyev Fonu’nun Halkla İlişkiler Departmanının başına geçti. Kısa bir süre sonra 6 Kasım 2005’te yapılan parlamento seçiminde Tovuz Milletvekili seçilen Paşayeva, mecliste farklı görevlerde bulundu. Paşayeva, son olarak Milli Meclisin Kültür Komisyonu başkanlığını da yürütüyordu.
Ganire Paşayeva, siyasi kariyerinin yanı sıra kültürel ve sanatsal alanlarda da önemli bir isim olarak biliniyordu. Ülkesinde ve Türk dünyasında saygın bir yere sahip olan Paşayeva’nın ölümü, ülkenin siyasi ve kültürel sahnesinde büyük bir kayba işaret etmektedir. Paşayeva, Türkiye’de sayısız etkinliklere katıldı. Türk dünyası üzerine çok sayıda yazı ve konuşmaları bulunan Paşayeva, "Türkiye’nin güçlü olmasının Türk dünyasının güçlü olması" anlamına geldiğini savunuyordu. Paşayeva, aynı zamanda Azerbaycan’ın kültür elçisi olarak da tanınıyordu. Paşayeva, Azerbaycan’ın bağımsızlığının 30. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye’de düzenlenen etkinliklerde de yer almıştı.
Ganire Paşayeva, 24 Eylül 2023’te kaynağı bilinmeyen hipotonik durum tanısı ile başkent Bakü’de hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakımda tedavi altına alınan Paşayeva, 28 Eylül 2023’te yaşamını yitirdi. Paşayeva’nın vefat haberi, Azerbaycan’da ve Türkiye’de büyük bir üzüntüye neden oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Paşayeva’nın ailesine ve yakınlarına başsağlığı mesajı gönderdi3. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Azerbaycan Milli Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Ganire Paşayeva’nın vefatından derin üzüntü duydum. Kardeşimiz Ganire Paşayeva’yı rahmetle anıyor; ailesine, yakınlarına ve Azerbaycan halkına başsağlığı diliyorum" dedi.