Ekonomi yönetimi, göreve başladığından bu yana birçok önemli adım attı. Ek bütçe, asgari ücret, memur ve emekli maaşları, Orta Vadeli Program, finansal düzenlemeler gibi konularda çalışmalar yürüten ekonomi yönetimi, ekim ayında da yoğun bir gündemle karşı karşıya. Peki, ekonomi yönetiminin ekim ayındaki ajandasında neler var? İşte, merak edilen soruların yanıtları.
Ekonomi yönetimi, bütçe maratonuna ekim ayında başlayacak. Bakanlıkların ve kurumların 2024 yılı bütçesine ilişkin hazırlıkları yoğun bir şekilde devam ediyor. 2024 yılı merkezi yönetim bütçesinin ekimde Meclise sunulması gerekiyor. Bütçe maratonunda bakanlık ve kurumların bütçeleri önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ardından Genel Kurulda görüşülecek. Yıl sonuna kadar bütçe mesaisinin devam etmesi bekleniyor.
2024 yılı merkezi yönetim bütçesi, Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen hedefler doğrultusunda hazırlanacak. OVP’de, 2024 yılı için büyüme hedefi yüzde 5,5, enflasyon hedefi yüzde 9,8, faiz dışı fazla hedefi yüzde 1,2 olarak belirlenmişti. Bütçede de bu hedeflere uygun olarak gelir ve gider kalemleri belirlenecek.
Ekonomi yönetimi, bütçenin yanı sıra 12. Kalkınma Planı hazırlıklarını da sürdürüyor. Planın da ekimde TBMM’ye sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın ardından 12. Kalkınma Planı ve Merkezi Yönetim Bütçesi süreçlerine, özel sektörün ve çalışan kesimlerin öneri ve beklentilerinin, yönetişim anlayışı içinde yansımış olacağını ifade etmişti.
Kalkınma Planı, 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde
hazırlanacak. Planın vizyonu, "küresel rekabet gücüne sahip,
yenilikçi ve katma değeri yüksek bir üretim yapısına sahip olan;
gelir adaletinin sağlandığı; sosyal refah düzeyi yüksek; çevreye
duyarlı; kültürel değerlerine bağlı; demokratik bir Türkiye"
olarak belirlendi. Planın ana teması ise "dijital dönüşüm" olarak
seçildi.
Plan kapsamında, enflasyonla mücadele başta olmak üzere yatırım,
üretim, istihdam ve ihracat süreçlerine yönelik hedefler
belirlenecek. Ayrıca, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, adalet,
ulaştırma, enerji, tarım, turizm gibi sektörlere ilişkin
stratejiler ve politikalar da plana yansıtılacak.
Ekim ayının yanı sıra yılın son çeyreğinde de ekonomi yönetiminin ajandası yoğun olacak. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın 2 Kasım’da yılın son enflasyon raporunu açıklaması bekleniyor. Erkan’ın, rapor kapsamında küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum yapması öngörülüyor. Erkan’ın vereceği mesajlar, ekonomi ve piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
Merkez Bankası, 16 Kasım’da da Finansal İstikrar Raporu’nu kamuoyuyla paylaşacak. Rapor, finansal sistemin güncel durumu, gelişmeleri ve riskleri hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanıyor. Rapor kapsamında, bankacılık sektörü, finansal piyasalar, ödeme sistemleri ve makro ihtiyati politikalar gibi konularda değerlendirmeler yapılacak.