CHP'li Güneşhan'dan Bakan Tekin'e soru önergesi

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Sayıştay'ın MEB 2022 yılı denetim raporuna dair soru önergesi sundu.

2895

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan tarafından, Sayıştay'ın MEB 2022 yılı denetim raporuna ilişkin Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin tarafından yanıtlandırılmak üzere soru önergesi sunularak; "Ülkemizde kaç tane pansiyonlu okul vardır? Burada eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır? Yönetmeliğe göre buralarda hangi sınıftan kaç personel çalışması gerekmektedir? Kaç kişi çalışmaktadır" denildi.

"Yetersiz kaldığı ifade edilmiştir"

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan tarafından hazırlanan soru önergesine ilişkin yapılan açıklamada; "Sayıştay'ın MEB 2022 yılı denetim raporuna ilişkin Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği'nin 'Personelin Görev, Yetki ve Sorumlulukları' başlıklı On Birinci Bölümünde; pansiyonlu okullarda pansiyondan sorumlu olarak bir müdür yardımcısının bulunacağı, yine pansiyonlarda ambar memuru, sayman mutemedi, aşçı, teknik personel, hizmetli, kaloriferci, gece bekçisi ile güvenlik görevlisinin istihdam edileceği ve bu personelin görevleri ile ilgili olarak pansiyondan sorumlu müdür yardımcısına karşı sorumlu oldukları ifade edilmiştir. Sayıştay'ın Milli Eğitim Bakanlığı'na dair 2022 yılı denetim raporunda, 'Bakanlığın Ortaöğretim, Mesleki ve Teknik Eğitim ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı pansiyonlu okullarının faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmesini sağlayacak insan kaynağına sahip olmadığı, büyük çoğunluğunun sosyal alanlardan yoksun olduğu, pansiyon hesabından yapılan harcamaların kontrolünü sağlamaya yönelik bir mekanizma bulunmadığı ve bütçeleme sürecinde birtakım aksaklıklar bulunduğu görülmüştür.' bu durumun pansiyonların sağlıklı ve etkin bir şekilde yönetilmesi ve taşınır yönetimi ile gelir ve harcama süreçlerinin hesap verilebilir olması noktasında zafiyete yol açtığı, Bakanlık ile Sağlık Bakanlığı arasında mevzuatta öngörülen protokolün düzenlenmemiş olduğu ve dolayısıyla pansiyonlarda sağlık hizmetlerini yürütmek üzere bir personel olmadığı, yine pansiyonlarda güvenlik görevlisi, bekçi, kaloriferci ve teknik personel bulunmadığı, teknik personel ve kaloriferci bulunmadığı için pansiyon bütçesinden özellikle kazan bakım onarımları ile tesisat bakım onarımlarına ilişkin harcamalar yapılmak zorunda kalındığı ve bu durumun bütçe imkânları zaten kısıtlı olan pansiyonlar için mali yük teşkil ettiği, pansiyonların çoğunda kadrolu yardımcı hizmet personeli bulunmadığı, pansiyonun temizlik işlerinin 696 sayılı KHK kapsamında kadroya geçen personel ya da Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında istihdam edilen personel tarafından yerine getirilmeye çalışıldığı ancak pansiyonlu okulların yarıyıl ve yaz tatili dönemlerinde de aktif olduğu göz önünde bulundurulduğunda söz konusu istihdam şekillerinin pansiyonların etkin bir şekilde yönetilebilmesi açısından yetersiz kaldığı ifade edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

"Personel bulundurulmamasının gerekçesi nedir?"

Pansiyonların etkin bir şekilde yönetilme konusunda yetersiz kalındığına değinen Güneşhan; "Ülkemizde kaç tane pansiyonlu okul vardır? Burada eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır? Yönetmeliğe göre buralarda hangi sınıftan kaç personel çalışması gerekmektedir? Kaç kişi çalışmaktadır? Sayıştay raporunda, 'Pansiyonların büyük çoğunluğunda, ayrı bir personel eliyle yürütülmesi gereken ambar memurluğu ve sayman mutemetliği görevlerinin pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı tarafından yerine getirildiği; bu durumun pansiyonların sağlıklı ve etkin bir şekilde yönetilmesi ve taşınır yönetimi ile gelir ve harcama süreçlerinin hesap verilebilir olması noktasında zafiyete yol açtığı' ifade edilmiştir. Pansiyonlarda gerekli ambar memurluğu ve sayman mutemetliği görevleri için personel bulundurulmamasının gerekçesi nedir?" sözlerini kullandı.

"Bakanlığınıza bağlı kaç pansiyonda bilgisayar odası ve revir bulunmaktadır?"

Soru önergesinde "Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında mevzuatta öngörülen protokol neden düzenlenmemiştir?" diye soran CHP'li Güneşhan; "Sayıştay raporunda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında mevzuatta öngörülen protokolün düzenlenmemiş olduğu ve dolayısıyla pansiyonlarda sağlık hizmetlerini yürütmek üzere bir personel olmadığı, yine pansiyonlarda güvenlik görevlisi, bekçi, kaloriferci ve teknik personel bulunmadığı, teknik personel ve kaloriferci bulunmadığı için pansiyon bütçesinden özellikle kazan bakım onarımları ile tesisat bakım onarımlarına ilişkin harcamalar yapılmak zorunda kalındığı ve bu durumun bütçe imkânları zaten kısıtlı olan pansiyonlar için mali yük teşkil ettiği" tespiti yer almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında mevzuatta öngörülen protokol neden düzenlenmemiştir? Pansiyonlarda teknik personel ve kaloriferci istihdam edilmeme nedenleri nelerdir? Sayıştay raporunda, 'pansiyonların büyük çoğunluğunda bilgisayar odası, kütüphane ve okuma salonu gibi sosyal alanların olmadığı, bazı pansiyonlarda revir bulunmadığı bulunsa bile yatak kapasitesinin yetersiz olduğu, özellikle doluluk oranı yüksek olan pansiyonlarda öğrenci yatak odalarının mevzuatta öngörülen öğrenci kapasitesinin üstüne çıktığı ve yine odalarda öğrenci başına düşen alanın da mevzuatta öngörülen limitin altında kaldığı' tespiti yapılmıştır. Bakanlığınıza bağlı kaç pansiyonda bilgisayar odası ve revir bulunmaktadır? Revir bulunan pansiyonlardaki revir yatak sayıları kaçtır? Bakanlığınıza bağlı kaç pansiyonda öğrenci yatak odaları mevzuatta öngörülen öğrenci kapasitesinin üstüne çıkmaktadır? Öğrenci yatak odalarında öğrenci başına düşen alanın mevzuatta belirtilenden az olduğu pansiyonlar hangileridir?" diye sordu.

(Gökhan Özkurnaz)

Paylaş