Çanakkale'de "Uluslararası Kooperatifler Yılı" kapsamında panel düzenlendi

Çanakkale’de "2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı" kapsamında düzenlenen panelde kooperatifçiliğin, kırsal kalkınmadaki rolü ve geleceği masaya yatırıldı.

172

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde "2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı" kapsamında panel düzenlendi.

Etkinliğe; kurum müdürleri, Biga Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı, Biga Meslek Yüksekokulu Müdürü, Ziraat Odaları temsilcileri, kooperatif yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, teknik personel ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında, “Kooperatifler, küçük üreticinin sesi, emeğinin değer bulduğu ve toprağın bereketinin adil paylaşıldığı yapılardır.” ifadelerini kullandı.

Demirhan, Türkiye genelinde kooperatifleşme oranının yüzde 29 iken Çanakkale’de bu oranın yüzde 64’e ulaştığını belirterek, "Bu başarı, Çanakkale’nin birlik ruhunun ve üretim azminin sonucudur. Sorunların çözümü için kooperatifler vazgeçilmezdir. Ya bu modeli doğru kullanacağız ya da çaresizce şikayet etmeye devam edeceğiz." dedi.

Demirhan, Çanakkale genelinde; 309 tarımsal kalkınma kooperatifi, 32 sulama kooperatifi, 28 su ürünleri kooperatifi ve 5 kadın tarımsal kalkınma kooperatifinin aktif olarak çalıştığını belirtti.

Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, kooperatiflerin üretimden pazarlamaya, kadın istihdamından sürdürülebilir tarıma katkılarına ilişkin bir sunum yaptı. Ayrıca, yeni tip sözleşmelerin getirdiği yenilikler ve kooperatif yönetim kurullarının işleyişi hakkında bilgiler paylaştı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Muradiye Özel Ödül, “Dünden Bugüne Kooperatifçilik ve Önemi” konulu sunumunda 2025 Yılının Kooperatifler Yılı ilan edilmesinin sebepleri, kooperatiflerin Dünya’ da ve ülkemizde tarihçesi, kooperatifçiliğin önemi hakkında bilgiler verdi.

Ziraat Mühendisi Emre Altay ise Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan "Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOKBİS)" hakkında interaktif bir sunum yaparak, sistemin kullanımına ilişkin detayları aktardı.

Program, kooperatifçilik bilincinin güçlendirilmesi ve yıl boyunca somut adımlar atılması yönünde dile getirilen temennilerle sona erdi.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş