Çanakkale 15 Temmuz’un 8’inci yıldönümünü andı

Çanakkale’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma programı gerçekleştirildi.

652

Çanakkale’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi. Düzenlenen program, Cumhuriyet Meydanı’na Atatürk Anıtı’na Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından çelenk bırakılmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu ve Milli Birlik Yürüyüşü'ne katılım sağladı.

Sancak devir teslim töreni gerçekleştirildi

İskele Demokrasi Meydanı’nda devam eden etkinliklerde, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörler su gösterisi gerçekleştirdi. 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu ve Milli Birlik Yürüyüşü sonunda, sancak devir teslim töreni gerçekleştirildi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Milli Atlet Oğuz Uyar ile Milli Sporcu Derya Can Göçen'den teslim aldı. Vali Aktaş, 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerini Anma Sancak Koşusuna katılan 25 milli sporcuya karanfil vererek hatıra fotoğrafı çektirdi. Sancak devir teslim töreninin ardından, Kuran’ı Kerim tilaveti okunarak dualar edildi.

Vali Aktaş, sancak devir teslim töreninin ardından gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Hepinizi en derin sevgi ve selamlarımla konuşmaya başlamak istiyorum. Bugün burada Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı, Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıktığı en kutsal şehirlerimizden biri olan Çanakkale'de, tarihimizin en karanlık günlerinden birinin yaşandığı 15 Temmuz'un 8’inci yıl dönümünde demokrasimize sahip çıkmak, demokrasimizi korumak ve o gecede yapılan mücadeleleri tekrar anmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. 8 yıl önce gece bu saatlerde başlayan Dünya'nın hiçbir yerinde karşılaşmayacağımız büyük bir akıl tutulmasıyla milletin parasıyla alınan mermiler, milletin parasıyla alınan uçaklar milletin meclisini bombalamaya başlamış, milletin üzerine kurşunlar yağdırmış, milletin üzerine tanklar sürmüştür. Çok iyi yetiştirilmiş olan o F-16 pilotları, çok iyi yetiştirilmiş o pilotlar, maalesef kendi halkının üzerine hiçbir gerekçesi olmadan, hiçbir haklı tarafı olmadan kurşun yağdırmıştır. Tarihimize kara harflerle, kara saatlerle geçecek o direnişle hesaba katılmayan bir şey vardı o da milletin iradesi ve onun temsilcisi olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının iradesiydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın istekleriyle tüm halkımız bugün olduğu gibi meydanları doldurmuş, bugün olduğu gibi sokaklara dökülmüş, bugün olduğu gibi o kargaşaya, o kalkışmaya, o hain FETÖ girişimine dur demiştir.

“Milletin iradesinden üstün hiçbir şey yoktur”

Her zaman söylediğimiz gibi o tankların sesi kapı gıcırtısı gibi gelmiş, uçakların sesi insanlarımıza sivrisinek sesi gibi gelmiştir. Bir daha gördük ki milletin iradesinden üstün hiçbir şey yoktur. Bu millet demokrasisine sahip çıkmak için canını vermiştir, verecektir ve vermeye de devam edecektir.

“Unutmayacağız, unutturmayacağız”

Biz de o şehitlerimizin anısına, o şehitlerimize verdiğimiz söz üzerine, şehitlerimizi, gazilerimizi tekrar anarak unutturmayacağımızı, gençlerimizin bunun hafızasından çıkmamasını sağlayacağımızı hep söz verdik. Unutmayacağız, unutturmayacağız”

Vali Aktaş’ın konuşmasının ardından oryantasyon gösterisi gerçekleştirildi. Okunan şiirlerin ardından Çanakkale Mehter Derneği, mehteran marşları çaldı. Marşlara vatandaşlar büyük bir coşkuyla eşlik etti. Etkinlikte, 15 Temmuz Belgeseli tüm katılımcılarla birlikte izlendi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş