Bursa'da gürültü kirliliği sorununa çözüm bulmak için çalışmalar yürütülüyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanan "Bursa Stratejik Gürültü Haritaları"na göre Gürültü Eylem Planı tamamlandı. Plan kapsamında yoğun gürültü kaynağı 69 noktada sesin azaltılmasına yönelik adımlar atılacak, belirlenen 8 sessiz nokta ise korunmaya çalışılacak.
Gürültü Eylem Planı için 550 kilometrelik kara yolu, planlanan demiryolu, 300 eğlence yeri ile 7 sanayi bölgesi ve ayrıca 10 sanayi tesisini kapsayan bölgede gürültü ölçümü ve araç sayımları yapıldı. Çevre Kontrol Şube Müdürü Esra Eser, gürültünün toplum üzerindeki etkilerini minimize etmek adına akustik iyileştirmeler yapılmadan önce gürültü noktalarının tespit edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Herhangi bir noktadaki gürültü seviyesi hakkında kamuoyunu bilgilendirmiş olacağız. Eylem planlarında ise gürültü sorunu tespit edilen bölgelerde gürültünün azaltılması yöntemleriyle sorunu en aza indirmeye çalışacağız." ifadesini kullandı.
Proje ortaklarından Çınar Çevre Laboratuvarı AŞ'den akustik uzmanı Seçil Köşü de çalışma kapsamında gürültülü alanların belirlendiğini, gürültüyü azaltmaya yönelim modelleme ve senaryolar geliştirdiklerini aktardı. Sıcak nokta olarak nitelenen 69 yoğun gürültü kaynağı tespit edildiğini belirten Köşü, "Bu noktaların 43'ü kara yolu, 10'u sanayi, 11'i eğlence ve 5'i de demiryolu kaynaklı. Buralarda gürültüyü önlemeye yönelik modelleme çalışmaları yaptık. Teknik sonuçlara göre de bazı eylem planları belirledik." dedi. Köşü, örneğin Gezbe - Orhangazi - İzmir Otoyolu "K40" bölgesinde hız azaltılması, asfalt yapısının değiştirilmesi ve gürültü bariyeri gibi 3 farklı önlemle gürültünün yüzde 48'e kadar azaltılabileceğini söyledi.
Hazırlanan raporda Bursa'nın en sessiz yeri 520 hektar alana sahip Bursa Uludağ Üniversitesi (BÜ) Görükle Kampüsü olarak belirtildi. Sırasıyla Teleferik alanı, Mudanya Ormanlık Bölgesi, Çeltik ve Çukurca mahallelerindeki 360 hektarlık alan, Cephanelik Parkı, Orhangazi Devlet Hastanesi, Balaban Mesire Alanı ve Umurbey Mahallesi de Bursa'nın en sessiz noktaları oldu. Bu noktaların korunması için de öneriler sunuldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız da gürültü kirliliğinin son yıllarda önemli bir sorun haline gelmeye başladığını, bu tür çalışmaların sorunun çözümü noktasında rehber olacağını vurguladı.
(AA)