Biga’da Organ Bağışı Haftası’nda İşaret Dili İle Anlamlı Mesaj

Biga Devlet Hastanesi personelleri, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle işaret dili eğitimi alarak organ bağışı bilincini artırmak için bir video hazırladılar.

1509

Organ bağışı, pek çok insanın hayatını kurtarabilecek önemli bir sosyal sorumluluktur. Ancak ülkemizde organ bağışı sayısı yeterli düzeyde değildir. Bu nedenle her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ ve Doku Bağışı Haftas’nda, toplumda organ bağışı konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda Biga Halk Eğitim Müdürlüğü ve Biga Devlet Hastanesi işbirliği ile açılan İşaret Dili Eğitimini başarı ile tamamlayan personeller, organ bağışı haftasına dikkat çekmek için bir video hazırladılar. Videoda, organ bağışının önemine ve nasıl yapılacağına dair işaret dili ile bilgiler verildi. Halk Eğitim Müdürü Bayram Ali Dur, İlçe Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Halk Eğitim Merkezi’nde görevli Eğitmen Arzu Ertuğrul’a ve katılım sağlayan personelimize teşekkürlerini iletti.

“Organ bağışı sayesinde pek çok kişinin hayatı kurtulabilir”

Başhekim Op. Dr. Emrah Demirci, organ bağışı konusunda toplumda yanlış bilinen veya korkulan pek çok nokta olduğunu belirterek, “Yasal desteğe sahip olmasına rağmen organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli husus organ ve doku bağışının temini, bu bağışın artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gereklidir. Bu konuda bütün eğitim kurumlarına, basına, sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Organ bağışı sayesinde pek çok kişinin hayat kalitesi yükselirken, bir o kadarının da hayata kurtarabilir” dedi.

“Kişinin organ bağışçısı olup olmadığını yalnızca Sağlık Bakanlığı yetkilileri bilir”

Kişinin organ bağışçısı olup olmadığının yalnızca Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından bilindiğini ifade eden Demirci, “Toplum üzerinde organ bağışı hakkındaki en büyük korkulardan biri, kişinin organ bağışçısı olduğunun öğrenilerek kötü niyetli kişiler tarafından bu bilginin kullanılmasıdır. Bu tür gerçek olmayan söylentiler yüzünden pek çok kişi organ bağışından vazgeçmektedir. Kişinin organ bağışçısı olup olmadığını yalnızca Sağlık Bakanlığı yetkilileri bilir. Dolayısıyla herhangi bir kişinin, organ bağışçısı olup olmadığının üçüncü şahıslar tarafından öğrenilmesi mümkün değildir” dedi.

“Herkesi organ bağışı hususunda duyarlı olmaya davet ediyorum”

Ülkemizde donör sayısının yetersiz olması nedeniyle birçok yurttaşın hayatını kaybetmekte olduğunu belirten Op. Dr. Demirci , “Bu bağlamda herkesi organ bağışı hususunda duyarlı olmaya davet ediyorum” sözlerine yer verdi.(Saim Tunçman)

Paylaş