Akılcı ilaç kullanımı nedir? Uzmanından “İlaç biriktirmeyin, eski ilaçları kullanmayın” uyarısı

Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği’nin ‘Aktif Yaşlılık Semineri’nde akılcı ilaç kullanımı üzerine bilgilendirmelerde bulunan Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Deniz Emre, eski tedavilerden kalan ilaçların biriktirilmemesi ve yeniden kullanılmaması gerektiği yönünde uyarıda bulundu.

1546

Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER), ‘Aktif Yaşlılık Seminerleri’nin ikincisini düzenledi. Çanakkale Belediyesi nikah salonunda 15 Kasım Çarşamba günü düzenlenen seminer, ilaç kullanımı konusunda bilgi almak isteyen çok sayıda dinleyiciyi ağırladı.

Açılış konuşmasını yapan ÇASEMDER üyesi emekli hemşire Gülseren Eren Cebecioğlu, eğitim seminerlerinin amacını anlattı. Cebecioğlu, “İlaç kullanımı dünyada 1980’lerden beri konuşulmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü, aktif yaşlanmayı, insanlar yaşlandıkça hayat kaliteleri iyileştirmek amacıyla kişilerin fırsatlardan faydalanması olarak tanımlıyor. Dolayısıyla biz de yaş aldığımız sürece, farklı aşamalardan geçiyoruz. Bunu fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak yaşıyoruz. Özellikle sağlıkla ilgilenen sivil toplum kuruluşlarının da toplumun sağlığı ile ilgilenmesi gerektiğini düşünen bir kuruluşuz biz de. Dolayısıyla sağlık profesyonellerinde oluşan ÇASEMDER, sağlık konusunda da kendinde bir sorumluluk hissetti ve bu konuda neler yapabiliriz diye konuşmaya başladık. Her kişinin farklı bir yapısı var bu tabii ki yaşamımızı etkileyen etmenlerden bir tanesi ve bunun bizim hücresel yapımızın nasıl değiştiğini geçen sene biyolog üyemiz Sevnur Mandacı bir konuşma yapmıştı. Böylece biz de bu etkinliklere başlamış olduk.

Hayatımızı çok etkileyen, her gün neredeyse bir ilaç kullanarak idame ettirmeye çalıştığımız sağlık hayatımızda, ilaçlar ile nasıl baş edeceğimizin bir karmaşası içinde olduğumuzu fark ediyoruz. Dolayısıyla bununla ‘nasıl daha kolay baş ederiz, daha sağlıklı bir şekilde nasıl ilaç kullanırız’ı konuşmak istedik” dedi.

Akılcı ilaç kullanımı nedir?
Hastaların bireysel özelliklerine göre, uygun ilacın, uygun sürede, uygun dozda kullanılması ve ilaca düşük fiyat ile ulaşılmasına akılcı ilaç kullanımı denildiğini aktaran Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Deniz Emre, “Bunun tam tersi ise örneğin sabah bir yudum çay ile ilacı içmek olarak verilebilir. Su ile içilmeyince ilaç tam olarak çözünemiyor ve göstermesi gereken etkiyi göstermiyor. Bir bardak su ile içmek en güzeli” dedi.

‘İlaç biriktirmeyin’ uyarısı
Eskiden kalma ilaçların içilmesi hususunda da bilgilendirme yapan Emre, tarihi geçmiş ilaçların kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Hekimlerin yazdıkları dışında kişisel tedavi uygulanarak ilaç kullanılmasının yanlış olduğunu söyleyen Emre şu ifadeleri kaydetti: “Herkesin evinde bir poşet ilaç… Eski tedavilerden kalma ilaçları yeniden kullanmak için biriktiriyoruz. Ve benzer rahatsızlıkları yaşadığımızda aynı ilacı bularak içiyoruz. Ancak belki başka bir hastalık ile karşı karşıyayız… Bunu bilemiyoruz ve o hastalık sinsi bir şekilde bünyemizde ilerliyor. O yüzden en sağlıklısı hekime danışmak, önereceği ilaçları kullanmaktır.”

Gereksiz vitamin, gıda takviyesi ve antibiyotik kullanımı
D vitamininin kemiklerin güçlenmesi için önemli bir vitamin olduğunu belirten Emre, “Biz bunu reçetesiz bir şekilde eczaneden alıp da ekmeğin üzerine damlatıp yersek, vücutta birikerek başka hastalıklara yol açabilir. Bunun yerine 5 dakikalık bir kan testi yaptırabiliriz. Vitaminleri doktor tavsiyesiyle kullanmak gerekiyor. Gıda takviyesi denilen ilaç dışı çeşitli ürünler de var. Bunları da gelişigüzel kullanmak bize yarardan çok zarar verebiliyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı ise en önemli başlıklardan biri… Eğer hekime danışılmadan kullanım olursa, ilaç etkileşimlerine bağlı istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bazı ilaçlara karşı direnç gösterilmesi ile de karşılaşılabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Akılcı ilaç kullanımında; hastanın ve hasta yakınının en önemli sorumlular olduğunun altını çizen Emre, hekimlere ve eczacılara da bilgilendirme konusunda başat görevler düştüğünü ifade etti.

Bilgilendirme seminerinin ardından etkinlik, Osman Erkan’ın müzik dinletisi ile sona erdi.

(Sevi Gözay Uğurlu)

Paylaş