Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen TAKE projesi önemli bir aşamaya geldi. Proje kapsamında, çiftçilerin tarımsal üretimini desteklemek amacıyla %75 hibe destekli çeltik ve silajlık sorgum tohumları Biga'daki çiftçilere teslim edildi.
Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Dr. Polat Kara, Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu'nun yanı sıra Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan da katıldı. Tören, oda ve birlik başkanları, üyeleri, il protokolü ve çok sayıda çiftçinin katılımıyla gerçekleşti.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, törende yaptığı konuşmada; “Bu projelerle, Su kaynaklarımızı koruyarak tarımı sürdürülebilir kılmak, Çevre dostu ve verimli üretim modellerini yaygınlaştırmak, Küçük üreticilerimize modern tarım yöntemleriyle daha fazla üretim fırsatı sunmak ve kuraklık tehdidine karşı çiftçimizi güçlendirmeyi hedefledik. Dekara % 50 den fazla su tasarrufu sağlayan damla sulama yöntemiyle çeltik yetiştiriciliği ve kuru tarım teknikleriyle sürdürülebilir tarımın yaygınlaştırılması ülkemizin gıda güvenliği ve kırsal kalkınması açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, son dönemde zirai don zararından etkilenen üreticilere Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileterek, Cumhurbaşkanlığı destekleriyle yürütülen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi" (TAKE) projesi kapsamında 2025 yılında Çanakkale'de üç önemli projeye destek verildiğini, Desteklenen projeler arasında "Damla Sulama Yöntemiyle Çeltik Üretiminin Geliştirilmesi", "Kuru Tarım Yem Bitkisi Silajlık Sorgum Tarımının Geliştirilmesi" ve "Yerli Milli Ayçiçeği Tohumlarıyla Ayçiçeği Üretiminin Geliştirilmesi" yer aldığını belirtti.
Çanakkale Vali Yardımcısı Polat Kara ise iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, "Sıcaklıkların artması, yağış rejiminin değişmesi, yağış miktarının azalması ve hava şartlarındaki değişkenlik nedeniyle tarım sigortaları büyük önem kazanmıştır. Üreticilerimizin kendi güvenceleri için tarım sigortalarını yaptırmaları kritik bir hal almıştır" dedi.Özellikle damla sulama yöntemiyle çeltik üretiminin başarılı sonuçlarına vurgu yaparak, "Damla sulama yöntemiyle çeltik üretiminin mümkün olduğunu hep birlikte gördük" ifadelerini kullanarak, projelerin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Tören, üreticilere çeltik ve silajlık sorgum tohumlarının teslim edilmesi ile sona erdi.
(HABER MERKEZİ)