84 yıllık fotoğrafçılık geleneği 15 metrekarelik stüdyoda yaşatılıyor

Gebze'de fotoğrafçılık yapan Şener ailesinin 3. kuşak temsilcisi Faruk Şener, dedesinden kalan mesleği sadece vesikalık çekerek sürdürüyor.

716

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 84 yıldır fotoğrafçılık yapan Şener ailesi, küçük bir stüdyoda dedelerinden kalan mesleği yaşatmaya çalışıyor. 73 yaşındaki Faruk Şener, mesleğin geleceği olmadığını düşünüyor.

Fotoğrafçılık serüveni 1939'da başladı

Faruk Şener, dedesi Ahmet Şener'in 1939'da ilçe merkezindeki çarşıda açtığı dükkanla fotoğrafçılığa başladığını söyledi. Daha sonra işletmenin taşındığı Hacıhalil Mahallesi Hükümet Caddesi'nde bugüne kadar devam ettiğini belirten Şener, dedesinin 1974'te ölen dedesinin ilk dükkanının, daha önce çarşı içerisinde tarihi hamam ve çeşmenin bulunduğu konumda yer aldığını anlattı.

Stüdyolarda fotoğraf çektirmek azaldı

Şener, uzun yıllar tek başına hizmet verdiklerini ancak daha sonra bu alandaki esnafın arttığını ifade etti. Stüdyolarda fotoğraf çektirmenin yavaş yavaş azaldığına değinen Şener, daha önce düğün, nişan ve bayramlarda özel çekimler yaptıklarını ancak son dönemde sadece vesikalık çektiğini kaydetti.

Aile geleneği son bulacak mı?

Şener, amcası Edip Şener'in 1988'deki vefatının ardından babası Mahmut Şener'in yanında çalışmaya başladığını ve 35 yıldır aile geleneğini sürdürdüğünü söyledi. Babasının vefatından sonra tek başına çalıştığını kaydeden Şener, "Allah bana sağlık sıhhat verdiği sürece burayı vesikalık çekerek sürdürmeyi düşünüyorum." dedi. Şener, çocuklarının başka dallarda çalıştıkları için mesleğini devam ettirmeyeceklerini düşündüğünü ve dükkanının bozulmadan yerinde kalmasını istediğini sözlerine ekledi.

(AA)

Paylaş