Uluslararası Çanakkale 3’üncü Gastronomi Festivali ise 24-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Çanakkale mutfağının tanıtıldığı, birbirinden farklı ürünlerin yer aldığı festival, hem Çanakkale kültürünü tanıtmayı hem de turizme katkı sağlamayı amaçlıyor. Yerel üreticilerin stant açarak ürünlerini katılımcılarla buluşturduğu tezgahlar da bu sene dolu dolu görüntüsüyle dikkat çekecek.
Çanakkale OLAY olarak, İdil İşçi ve Bahadır Yasa ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Bizim amacımız Kuzey Ege yemekleri, köylümüz kazansın, yerel üreticilerimiz kazansın. Dedik ki bunu bir adım öteye götürelim. Dolayısıyla, karşılıklı irtibatlar sayesinde Midilli ve Sakız ile irtibatlar kurduk. Burada da çok tanıdık değerli dostlarımız var. Onlarla beraber, 8 tane şef buraya geliyor. Bizim dernek olarak amacımız Çanakkale’de 8 etnik mutfağın ve kültür mirası oluşu nedeniyle, onlar buraya gelsin biz oraya gidelim paylaşalım, espriler yapalım. Nasıl bizde piliç şiş, orada suvlaki… Bu sene onları davet ettik.
Türk ve Yunan mutfağında birbirine benzer ürünleri sunacaklar. Ondan sonra da bizi de hem Sakız’da hem Midilli’de gıda festivaline çağırdılar. Oraya gideceğiz. Onlar da bizi Meat Day’e çağırdılar. Burada bir performans yaparak; örneğin 5 tane Kuzey Ege malzemesiyle yapılan bir yemek yaparak onu sunacağız. Artık uluslar arası olduk. Ana amacımız, oradan turist gelsin, buradan turist gitsin… Bunların tadına bakılsın. Çok iyi gidiyoruz. İlk bir belediyemiz ile başladık ama şimdi 6 belediyemiz var. 70 tane katılımcımız var.
Sosyal medya üzerinden tanıştığımız Ayvalık Gastronomi Derneği’nden çok güzel destekler alıyoruz. Onlar 45 kişilik mübadele korosu ile gelecekler. 10 kişilik gastronomi derneği ile beraber bize yardımcı olacaklar.
Bu sene daha rahat geçirdik. Artık Kolin Otel’le tek beden olarak çalışıyoruz, birbirimizin dilini de öğrendik.
Biz festivali yaparken hem lezzeti çok önemsiyoruz, biraz da coğrafyanın içinde folklorik etki de koymak istiyoruz. Genel lezzet olarak biraz metefor oldu ama keyifli olacak. Gastronomiyi tek tabak olarak değil de çevrede ve yörede ne varsa onunla çıkarmanın peşindeyiz. Her anlamda lezzetli bir festival olacak.
Biz çok büyük sponsorla festival yapmıyoruz. Bir merhaba ücreti alıyoruz, derneğiz çünkü. Burası da büyük şehir olmadığı için bütçeler de çok kısıtlı oluyor. O anlamda bir şikayet oldu. Genel olarak baktığımız zaman herkes çok memnundu.
Gastronomi maalesef Çanakkale’de uzun süredir ihmal edilmiş, önemli görülmemiş. Halbuki burada 8 tane etnik köken var. Sadece rakamlarla söyleyeyim; Birleşmiş Milletler Dünya Ticaret Konseyi’nin 2023’te yaptığı istatistik neticesinde bir yerden, bir yere gidenlerin karar vermek için bakınanlar yüzde 84,4. Bunlar gideceği yerin gastronomisine bakıyor. Kesinleşen rezervasyonlar da yüzde 59,9. Bu büyük bir önem arz ediyor. Biz bunu da ortaya çıkartıp, buradaki yemekleri koyarsak o zaman bu insanlar baharda geliyorlar. O zaman; Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim aylarını da turizme açmış olacağız. Turizmi de 9 aya uzatmış olacağız. Biz bunun peşindeyiz. Burasının ürünleri tanıtılsın. Buranın öne çıkmamış bir sürü lezzeti var, onu tanıtalım istiyoruz.
Burada biz alırken sadece belirli bir çaptaki üreticileri alıyoruz. Çok fazla Çanakkale’nin dışına çıkmak istemiyoruz. Bu sene biri Sinop’tan biri Köyceğiz’den kadın kooperatifi olacak. Mesela Köyceğiz’deki katılımcı şöyle dedi; ‘2022’de geldim, 2023’ü sizden aldığım kartlarla geçirdim’ Bu muhteşem bir şey bizim için. Buradaki üreticilerle beraber, alıcı ve satıcıyı bir araya getirmeye çalışıyoruz. Meşakkatli bir süreç ama çoğu gitti azı kaldı diye düşünüyoruz.
Ufak ufakta olsa büyüyerek ilerliyoruz, desteklerini esirgemesinler. Burada güzel şeyler yapılıyor. Etili Seramik’e ayrı olarak teşekkür ederiz, bu sene gelen konukları sunacağımız dekorları yaptılar.
Biz şirket olmadığımız için kar amacı gütmüyoruz. Biz Gastrokale Derneğiyiz. Bu işlemler yapılırken, yanlış mı yapıyoruz diye düşündük. Kolin Otel’in bahçesinde olduğu için ‘Özel davetiyeli mi, ücretli mi?’ diye düşünüyor. Bu yüzden biz ilanlarımızda ‘Halka açık, ücretsizdir’ diyoruz. Çünkü biz yaptığımız işlerin herkese erişmesini istiyoruz. Bu sene değişik bir menümüz var, gelecekler çok mutlu olacak. Bu sene kurdele kesip resmi açılış yapacağız.
Bir de şu var; son 1-1,5 senedir Çanakkale’de bir değişim oldu. Valimiz yeni, Belediye Başkanımız, Kent Konseyi Başkanımız yeni. Şimdi herkes birbiriyle çalışmak istiyor. Bu sene daha güzel bir çalışma oldu. Daha resmi oldu.
Son bir şey; Midilli’de Agiasos diye bir kasaba var. Babakale ile ikiz köy yapacağız. Sağ olsun, Babakale Muhtarı bizden daha çok heyecanlı. Babakale ve Seramik Balık yaptırıyor. Birbirlerine hediyelerini verecekler.
İki bölge de birbirine çok benziyor. Mesela Portekiz, Avrupa’nın en ucu olmasını cayır cayır satıyor, dünya kadar turist gidiyor. Burada Babakale Asya’nın en batı ucu biz bunu tanıtmamışız. Türk ve Yunan şeflerimiz için orası için bir yemek reçetesi yapacak. Biz de acentelerimiz, sosyal medya vasıtasıyla tanıtalım istiyoruz.
Röportajımızın ikinci kısmı için takipte kalın.
(ESRA GÜLLER)