Esra Güller

esragullerx@gmail.com

Yeni yıl yaklaşıyor…

531

Yeni yıl yaklaşırken, farklı bir heyecan hepimizi sarıyor. Farklı bir yıl, yeni deneyimler, yılbaşında süslenen sokaklar… Her biri farklı bir anlam taşıyor. Yeni yılın yaklaşmasıyla sosyal medyada birçok gelenek ortaya çıkıyor. Bazılarını deneyenler yılbaşında yaptıkları geleneklerin senelerinin güzel geçtiklerini açıklıyor. Peki bu gelenekler neler?

Yeni yılı ilk kutlayan ülke neresidir?

UTC+14 zaman diliminde bulunan Kiribati, Büyük Okyanus'taki Mikronezya ada grubunun bir parçası olan bir ada ülkesi olarak, dünyada yeni yıla ilk giren ülke unvanına sahiptir. Kiribati’yi, sırasıyla Samoa takip eder. Her saat diliminde yer alan diğer ülkeler ise bu sıralamayı izleyerek yeni yılı kutlamaya başlar. Kiribati ve Samoa’nın ardından Tonga, Chatham Adaları, Yeni Zelanda, Fiji, Yeni Kaledonya, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Kuzey Kore, Çin ve Singapur gibi ülkeler yeni yıla merhaba der. Öte yandan, yeni yıla en son giren yerler UTC-12 zaman dilimindeki Baker ve Howland adalarıdır.

Yeni yıl, yeni hedefler…

Kimine göre yeni yılda sadece tarih değişmiyor. Farklı heyecanlar, farklı bir hayat ve yeni başlangıçlar da anlamına geliyor. İnsanlar, yeni bir hayata doğru adım atarken bunu çeşitli gelenekler ve kutlamalarla sağlamak istiyor.

Yılbaşı gelenekleri neden çekicidir?

Yeni yılda farklı bir şeyler denemek ve bunların şans getireceğine inanmak toplumda yaygın bir inanç olarak yer alıyor. Sosyal medyada karşımıza çıkan gelenekler, kilometrelerce uzağa yayılarak heyecanla deneniyor.

12 üzüm geleneği

12 üzüm yeme geleneği neredeyse hepimizin duyduğu bir şey. İnanışa göre insanlar yeni yıla girmeden önce masanın altında 12 üzüm yerlerse, senenin güzel geçeceğine ve bolluğun kendilerini bulacaklarına inanıyor. Bu inanç, İspanya’dan bizlere kadar ulaşmış.

7 takla ritüeli

Brezilya’dan bizlere kadar gelen yılbaşı inancına göre kötü ruhları kovması, iyi enerji getirmesi için beyaz kıyafetler giyiliyor. Ayrıca, toplamda 7 takla atılıyor ve böylece 7 dilek hakkına sahip olunduğu inancı oldukça yaygın.

Kapıyı kırmıza boyama

Çin’de yılın ilk günü ön kapılarını mutluluk ve iyi şans getirsin diye kırmızıya boyanıyor. Ayrıca tüm bıçaklar saklanıyor çünkü yılbaşında evde biri kendini keserse tüm senenin kötü geçeceğine inanılıyor.