Tarım İl Müdürü Nazan Türkarslan, “Akdeniz Meyve Sineği'nin popülasyonunda önemli bir artış olduğunu ve bu zararlının meyve ürünlerinde büyük hasara yol açabileceği etkin mücadele için zamanında ve toplu çalışmalar yapılması gerekmektedir” dedi.
Tarım İl Müdürü Nazan Türkarslan; “ilimizde yapılan sürvey ve monitör tuzak takipleri sonucunda Akdeniz Meyve Sineği'nin popülasyonunda büyük bir artış gözlemlenmektedir. Özellikle bu tarihten sonra olgunlaşacak olan Trabzon Hurması, Elma, Armut, Ayva ve Hünnap gibi meyvelerde ciddi zararlar meydana gelebileceği öngörülmektedir. Küresel iklim değişikliğinin zararlının lehine gelişmesi, popülasyon artışına katkıda bulunmakta ve etkin bir mücadele yapılmadığı takdirde önemli kayıplar yaşanabilecektir. Bu nedenle, zamanında ve toplu mücadele yapılması büyük önem taşımaktadır” ifadelerinde bulundu.
Akdeniz Meyve Sineği mücadelesinin Bakanlık teknik talimatları doğrultusunda, toplu ve zamanında, tavsiyeli bitki koruma ürünleri ile tekniğine uygun olarak yapılması gerektiğini belirten Türkarslan; “Hasadı tamamlanan bahçelerde bulaşık meyve bırakılmamalıdır.Toplanan meyvelerin ya derin çukura gömülmesi ya da siyah poşetlere konularak ağzı bağlanıp güneşe bırakılmalıdır” ifade etti.
Kimyasal mücadelede "Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama Metodu"nun tercih edilmesi, ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin kullanılması ve hasat ile son kullanma sürelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Türkarslan; “Çiftçilerin Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede daha etkili ve bilinçli adımlar atmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
(ERHAN TAYLAN)