Sevil Öğretmen Türkiye’de 3., Dünyada 17.

Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı (FEE), sürdürülebilir kalkınma çalışmaları programı kapsamında Biga Tevfik Emin Başarır İlkokulu öğretmeni Sevil Ercan’ı ödüllendirdi. Yapılan değerlendirme kapsamında Sevil Ercan, Biga'da ve Çanakkale'de tek, Türkiye'de 3 ve dünyada 17 öğretmen arasında yer aldı.

1333

Biga Tevfik Emin Başarır İlkokulu öğretmeni Sevil Ercan, sürdürülebilir kalkınma çalışmaları programı kapsamında Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı (FEE) tarafından ödüle layık görüldü. Yapılan ödüllendirme kapsamında Biga'da ve Çanakkale'de tek, Türkiye'de 3 ve dünyada 17 öğretmen arasında yer alan Sevil Ercan ile okul müdürü Hasan Caner Yılmaz; Biga Kaymakamı Erdinç Dolu ile Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen'i ziyaret etti. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından yapılan açıklama ile sonuçlar duyurulurken; "Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı (FEE) Öğretmen Ödülleri'nde bu yıl ödül alan öğretmenlerimizi onurlandırmaktan gurur duyuyoruz. Bu ödül, sürdürülebilir kalkınma için eğitimi teşvik eden öğretmenlerimizin fedakarlıklarını ve üstün çabalarını kutlamak için Danimarka merkezli FEE tarafından dünyada sadece 17 öğretmene verilmiştir. Bu ödül, öğretmenlerimizin mesleki yeterliliklerini vurgulamak, başarılarını kutlamak ve ilham verici hikayelerini geniş kitlelere yaymak amacıyla verilmektedir. Öğretmenlerimizin her gün öğrencilerimize ve toplumumuza sağladıkları çevre bilinci için teşekkür eder, ödüle layık görülen öğretmenlerimizi tebrik ederiz" ifadeleri kullanıldı. Ülkemizden Eko-Okullar Programı kapsamında Aydın Efeler Zübeyde Hanım Anaokulu'ndan Nafiye Sıcacık ve Biga Tevfik Emin Başarır İlkokulu'ndan Sevil Ercan, Okullarda Orman Programı kapsamında ise Mersin Cumhuriyet Anaokulu'ndan Gülperi Fatih FEE Öğretmen Ödülüne layık görüldü. Biga'dan son yıllarda 3 okul daha Eko Okullar Programını uygulamaya başladığı öğrenildi.

Eko-Okullar Programı Nedir?

Eko-Okullar Programı okul öncesi ile ilk ve ortaokullarda çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır. Katılımcı yaklaşımıyla okullardaki öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler, hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar. Program, okullarda ISO 14001/EMAS üzerine kurulmuş bir çevre yönetim sisteminin uygulanmasını da sağlar. Yerel düzeyde sürdürülebilir kalkınma sürecinin uygulanmasına yardımcı olmak üzere, öğrenciler okulun çevresel etkilerini azaltmak için uygulanan 7 adım‘da etkin rol almak için yönlendirilirler. Dolayısıyla eko-okullar, sınıfta ders öğretmenin ötesine geçerek, toplumun diğer bölümlerinde de çevre duyarlılığının sağlanmasında rol almış olurlar. Program, çevre için yapılan bütünsel bir okul faaliyetini kapsar ve uygulandığı okullardaki başarısı, okul müdürü başta olmak üzere okul idaresinin ve öğretmenlerinin ilgisine bağlıdır. Eko-Okullar programındaki en önemli ve bütünleştirici etken ise öğrenci katılımıdır. Komitenin yerel halkı ve yöneticileri bilinçlendirme çabaları ise öğrencilerde diyalog kurabilme becerilerini geliştirmeyi ve iyi bir yurttaşlık eğitimini sağlar.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş