Saadet Partisi Çanakkale'den tarım politikalarına tepki

Saadet Partisi Çanakkale İl Başkanlığı, tarım politikalarının çiftçileri zor durumda bıraktığını belirterek destek çağrısında bulundu.

586

Saadet Partisi Çanakkale İl Başkanlığı, düzenlediği basın açıklamasıyla çiftçilerin yaşadığı ekonomik zorluklara ve hükümetin tarım politikalarına tepki gösterdi.

Saadet Partisi Çanakkale İl Başkanı Şener Yüzer, çiftçilerin yanında olmak için basın açıklaması yaptıklarını kaydetti. "Buradan tüm çiftçilerimizi selamlıyor, davalarının davamız olduğunu beyan etmek istiyorum" diye Yüzer, açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

"Yanlış tarım politikaları, yüksek maliyetler ve ürünlerin değersizleştirilmesi, ülke genelindeki çiftçileri krize sürüklemiştir. Üretici, yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları arasında sıkışmış, emeği hiçe sayılmıştır. Bu hükümet, tarım politikalarıyla yalnızca çiftçiyi değil, Türkiye'nin gıda güvenliğini de tehlikeye atmış ve tarımsal üretimi çöküşe sürüklemiştir. Mazot, gübre ve tarım ilaçlarındaki fahiş fiyat artışları üreticiyi boğmuş, girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçi toprağından vazgeçme noktasına gelmiştir. Çiftçi perişan tüketici de perişan! Ulusal Süt Konseyi aracılığıyla çiğ süt tavsiye fiyatlarını dayatan hükümet, süt üreticisini ineklerini kestirip sektörden çıkmaya zorluyor. 'Paramız var ki ithal ediyoruz' diyen hükümet, yerli üreticiye destek vermek yerine yabancı çiftçiye dolar aktarmayı tercih etmiş, yerli üreticiyi yok sayarak tarım ve hayvancılığa bir darbe daha vurmuştur. AK Parti, 2006 yılında kendi hazırladığı Tarım Kanununda tarımsal desteklerin Gayrisafi Milli Hasıla'nın %1’inden az olamayacağını açıkça yazdı. Bu maddeyi kendisi koydu. 2006’da tarıma ayrılan pay Gayrisafi Milli Hasıla’nın %0,60’ı iken, bu oran ise 2025 te %0,20’lerin altına düşecek. Soruyoruz nerede bu %1? Nerede süslü destek vaatleri?"

Yüzer, parti olarak sundukları önerileri şu şekilde sıraladı:

  1. "Öncelikle derhal Tarım Kanunu’nu uygulayın ve tarımsal desteği 135 milyar TL’den, 600 milyar TL’ye çıkartın. Göreceksiniz o zaman ne icralık çiftçi kalır, ne haczedilen traktör kalır!
  2. Her ürün için hasat öncesinde minimum fiyat garantisi verilsin. Çiftçi, ürününü zarar etmeden satabilsin.
  3. Çiftçilere faizsiz finansman sağlayın, mevcut borçları en az 2 yıl süreyle faizsiz olarak erteleyin. O zaman nasıl bolluk bereket olduğunu göreceksiniz. Bugün %73 faizle çiftçiyi batırırız.
  4. Et ve sütte dışa bağımlılığı bitirmek için önce zincirin en önemli halkası olan süt üreticisini koruyun. Küçük aile işletmelerine destek sağlayın, süt fiyatını 1 litre süte 1.5 kg süt yemi karşılığında sabitleyin.
  5. Simsarları koruyan değil, üreticiyi ve tüketiciyi koruyacak yeni bir hal yasası hayata geçirin.
  6. Topyekûn, yerli ve milli Tarım Reformu için harekete geçin. Sizin sisteminiz artık yürümüyor!
  7. Ezine’de kurulacak olan Gıda ihtisas organize sanayi bölgesinin alt yapı çalışmaları için gerekli finansmanı ayırın.
  8. Gülpınar Tuzla tarafında jeotermal bölgesinin ihtiyaçlarını hemen karşılayın.
  9. Kaz dağlarının su kaynaklarını günlük rant arzularına peşkeş çekmeyin.
  10. Son yıllarda görülen yeni hastalıklar ve haşerat için (akdeniz sineği gibi)acil önlemler alın."
(HABER MERKEZİ)
Paylaş