'R' Harfini Söylemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Dilan Altıntaş Ural , çocuklarda sık sık görülen konuşma bozukluklarının arkasında gizli bir nedenin yatabileceğine dikkat çekti. Altıntaş Ural, özellikle “r, l, s, t, z” gibi Yazılı olarak anlatmakte zorluklar yaşayan çocuklarda dil bağı (ankiloglossi) ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

342

"Dil bağı, dili ağız tabanına bağlı frenulum adı verilen normalden veya kalınlaşır. Bu durum, dilin yukarıya veya sunulan hareketini kısıtlar" açıklamasını yaparak dil bağının gelen bir durum olduğunu ifade eden Dr. Ural, “Dil bağı olan çocuklar özellikle 3 yaş sonrasında bazı sesler çıkarılmak zorlanabilir. 'R' harfini yuvarlamama, 'l' ya da 's' gibi sesler net ses çıkarırken durumu sık sık görülüyor.” Dedi. Tanının genellikle fizik muayene ile konulduğunu belirten Dr. Altıntaş Ural, dilin zarar görmesi veya dışarı çıkarılması gibi hareketlerin istenerek çocuğun dil kapasitesinin değerlendirildiğini ifade etti.

Erken tanınmanın önemine değinen Ural, “Bebeklerde emme sorunu varsa ilk günlerde, konuşma öncesinde ise en geç 6'ncı aya kadar müdahale yapılması önerilir. Gerekli olması frenotomi işlemiyle dil bağı kesilerek dil serbestleştirilir.” Şeklinde konuştu.

Dil bağı ameliyatının çoğu zaman çok kısa sürdüğünü ve anestezi gerektirmediğini söyleyen Dr. Altıntaş Ural, işlemin ardından başarıyı artırmak için düzenli dil egzersizlerinin yapılmasının planlandığını vurguladı. Dr. Ural şöyle devam etti; “ “Dil bağı sadece fiziksel değil, sosyal ve gelişimsel etkiler yaratabilir. Zamanında farkların engellenmesi mümkün değilse, büyüme kapasitelerini bile sürdürebilir.”

Dil bağları vakalarının toplumda sanılandan daha yaygın olarak sunulduğu çizen Ural, ailelerinin aralık konuşma gelişimini hassas izlemeleri konusunda uyardı

(BÜLTEN)
Paylaş