Malta Vizesi İstiyor Mu? 2024 Yılında Malta’ya Seyahat Etmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Malta, hem tatil hem de iş amaçlı seyahat edenler için cazip bir destinasyondur. Malta vizesi almak için gerekli şartları ve prosedürleri öğrenerek, seyahatinizi kolayca planlayabilirsiniz. İşte Malta Vizesi Nasıl Alınır? Malta Vizesi için nasıl başvuru yapılır?

1269

Malta, Akdeniz’in güneyinde yer alan bir ada ülkesidir. Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleriyle birçok turistin ilgisini çeken Malta, aynı zamanda Schengen bölgesine dahil olan bir Avrupa Birliği üyesidir. Peki, Malta vize istiyor mu? Türkiye’den Malta’ya seyahat etmek isteyenler hangi vize türüne başvurmalı? Malta vizesi nasıl alınır ve ne kadar sürer? İşte, 2024 yılında Malta’ya seyahat etmek isteyenlerin bilmesi gerekenler.

Malta Vize İstiyor Mu?

Malta’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamilleri vizeye tabi iken, Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Malta Schengen ülkeleri arasında yer aldığı için Schengen vize uygulamaları geçerlidir. Ayrıca Malta vizesine sahip olanlar diğer Schengen ülkelerine de geçiş yapabilmektedir.

Malta Vize Türleri

Malta için kısa süreli kalış vizeleri şu şekildedir:

Malta Turistik Vize: Malta’ya turistik amaçlı seyahat edecek olan kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Seyahatin süresine göre tek girişli veya çok girişli olarak verilebilir. Genellikle 90 günü aşmayan seyahatler için uygundur.

Malta Ticari Vize: Malta’ya iş veya ticaret amaçlı seyahat edecek olan kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Seyahatin süresine göre tek girişli veya çok girişli olarak verilebilir. Genellikle 90 günü aşmayan seyahatler için uygundur.

Malta Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi: Malta’da yaşayan bir aile veya arkadaşı ziyaret etmek için seyahat edecek olan kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Seyahatin süresine göre tek girişli veya çok girişli olarak verilebilir. Genellikle 90 günü aşmayan seyahatler için uygundur.

Malta Spor ve Kültürel Amaçlı Vize: Malta’da spor veya kültürel bir etkinliğe katılmak için seyahat edecek olan kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Seyahatin süresine göre tek girişli veya çok girişli olarak verilebilir. Genellikle 90 günü aşmayan seyahatler için uygundur.

Malta Transit Vize: Malta üzerinden başka bir ülkeye geçiş yapmak için seyahat edecek olan kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Genellikle 5 gün içinde geçiş yapılması gerekmektedir.

Malta için uzun süreli kalış vizeleri şu şekildedir:

Malta Aile Birleşimi Vizesi: Malta’da yaşayan bir aile üyesinin yanına yerleşmek için seyahat edecek olan kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Genellikle 90 günden uzun süreli seyahatler için uygundur.

Malta Eğitim Vizesi: Malta’da eğitim almak için seyahat edecek olan kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Genellikle 90 günden uzun süreli seyahatler için uygundur.

Malta Çalışma Vizesi: Malta’da çalışmak için seyahat edecek olan kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Genellikle 90 günden uzun süreli seyahatler için uygundur.

Malta Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Malta vize başvuruları vize kategorisine göre alınmaktadır. Malta Konsolosluğu vize başvurularını sonuçlandırmakla sorumlu diplomatik temsilciliktir. Ancak başvuru sırasında seyahatin süresi baz alınarak işlem yapılır. Kısa süreli ziyaretler için (90 günü aşmayan) Malta Schengen Vizesi başvuruları yapmaları gerekirken, 90 günü aşan ziyaretler için Malta D Tipi vize başvurusu yapılması gerekmektedir.

Malta Schengen vizesi başvuruları direkt olarak Malta Konsolosluğu tarafından alınmamaktadır. Bu nedenle Malta Schengen vizesi başvuruları yetkilendirilmiş başvuru merkezleri tarafından alınmaktadır. D tipi Malta vizesi başvuruları ise doğrudan Malta Konsolosluğu tarafından kabul edilmektedir.

Malta vizesi başvurusu yapılırken biyometri işlemi (parmak izi taraması) yapılması da zorunludur. Biyometri işlemi için de randevu alınması gerektiğinden, Malta vizesi için gerekli evraklar hazırlanır, randevu için de tarih alınarak alınan tarihte evrak teslimi ve biyometri işlemiyle başvuru süreci tamamlanır.

Malta vizesi ortalama 7-10 iş günü içerisinde çıkmaktadır ancak bu süre vize türüne göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Malta’ya Seyahat Etmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Malta’ya seyahat etmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Malta’ya seyahat edecek olanların pasaportlarının seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği olması gerekmektedir.
  • Malta’ya seyahat edecek olanların ülkeye girişte doldurmaları gereken bir form bulunmaktadır.
  • Malta’ya seyahat edecek olanların ülke içinde toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeleri halinde Tallinja Card adlı bir kart satın almaları gerekmektedir.

Malta’ya seyahat edecek olanların ülke içindeki acil durum numaralarını ve Türkiye’nin La Valletta Büyükelçiliği’nin iletişim bilgilerini not etmeleri tavsiye edilmektedir.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş