Kadın girişimciliği konuşuldu

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğinde düzenlenen “Kadın Girişimciliğinin Dünü, Bugünü ve Yarını” söyleşisinde, kadın girişimciliğinin gelişimi, karşılaşılan zorluklar ve gelecekteki fırsatlar ele alındı.

716

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Kadın Girişimciliğinin Dünü, Bugünü ve Yarını” söyleşisi düzenlendi.

TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi, Uzman Yönetim Profesyonel Site Yönetimi firması sahibi Selma Akpınar moderatörlüğünde düzenlenen “Kadın Girişimciliğinin Dünü, Bugünü ve Yarını” söyleşisinin konuşmacıları Çalışkan Operatörlük Kursu sahibi Sacide Çalışkan, Kaymaklar Gıda Ltd. Şti.’nin sahibi Nilgün Kaymak Hadımoğlu, Bilgece Eğitim Danışmanlık Ltd. Şti.’nin sahibi Bilge Yelkenci ve Diyet D Özel Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti.’nin sahibi Didem Güner oldu.

“Kadın Girişimciliğinin Dünü, Bugünü ve Yarını” söyleşisi, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek’in açılış konuşması ile başladı.

Şimşek, TOBB İl Kadın Girişimciler Kurullarının, ülke genelinde 81 ilde faaliyet gösterdiğini kaydederek, “Türkiye’deki kadın girişimciliğinin nicelik ve nitelik bakımından güçlendirilmesini ve kadın Girişimciliğinin daha donanımlı hale getirilmesini hedefleyen kurullardır. 2007’de 75 bin olan kadın girişimci sayımız şu an 150 bine yaklaşmıştır. Son 18 senede, Türkiye’de kadın girişimci sayısının ikiye katlanmasında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun katkısının çok büyük olduğunu sizlere ifade etmek isterim. Kadınların ekonomi ve girişimcilik alanlarındaki potansiyellerinden yararlanmak, bu potansiyeli kalkınmaya kanalize etmek için ülke olarak çok daha fazla çaba göstermemiz gerekmektedir. Bu değişimi ve gelişimi birlikte başarabilmemiz için ekosistemin bütün paydaşlarının iletişimde olabilmesi çok önemlidir. Sadece erkeklerin ya da sadece kadınların kendi içlerinde konuşmasıyla bir yere varamayız. Değişimi ve buna bağlı olarak gelişimi ancak birlikte başarabiliriz. Kadınların iş hayatındaki rolü, sadece bugüne özel değil; her gün desteklenmesi gereken bir durumdur. Eşit bir ortamda, toplumun tüm kesimleri, tüm kurumları ve tüm organizasyonları kazanır; iş dünyası da bu kazanımların en önemli alanlarından biridir. Bugün birbirinden değerli iş kadınlarımızın girişimcilik hikayelerini dinleyerek iş hayatındaki örneklerimizi birlikte çoğaltmayı hedeflemeliyiz.” dedi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Sayman Üyesi Şakir Kutluay ise konuşmasında, “Bugün burada kadınları övmek için huzurunuzda değilim. Kadınların Güzelliğini bir erkeğin ağzından dinleyin diye burada değilim. Ama şunu çok iyi biliyorum: Kadınlar ürettikçe, dünya güzelleşiyor. Dün kadınlar el emeğiyle ev ekonomisine katkı sağlıyordu. Bugün kendi işlerini kuruyor, dev şirketler yönetiyorlar. Yarın ekonominin pusulasını kadınlar belirleyecek. Kadın girişimciliği artık yükseliyor ve bu yükseliş durdurulamaz. 2002 yılında kadın girişimcilerin oranı yüzde 13’tü. Bugün bu oran yüzde 17,4’e çıktı ama hâlâ dünya ortalamasının gerisindeyiz. Dünya genelinde kadın girişimciler yüzde 28 seviyesinde. Değerli Kadınlarımız, bugün Türkiye’de 1 milyon 170 bin kadın girişimci var. Ama gerçek potansiyel çok daha büyük! Bir zamanlar ticarette ‘istisna’ olan kadınlar bugün birçok sektörün kurallarını yazıyor, yarın ise o kuralları değiştirecekler.” dedi.

İş hayatında kadın girişimcilerin karşılaştıkları zorluklara da değinen Kutluay, “Kadın girişimciler, erkeklerden yüzde 15-20 daha az yatırım alıyor. Ama şaşırtıcı olan şu: Kadınların yönettiği işletmeler yüzde 20-30 daha kârlı. Az destekle büyük başarı. Peki, bir de eşit fırsatlar verilse ne olur? Cevap basit: Kadın güçlenirse, ülke büyür. Kadın üretirse, toplum kalkınır. Kadın kazanırsa, hepimiz kazanırız. Kadın olmadan kalkınma olmaz.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından konuşmacılar, “Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz, Girişimci olmaktaki motivasyonunuz neydi?”, “Girişimcilik sürecinizde gerek kuruluş, gerekse de işleyiş aşamasında karşılaştığınız problemler oldu mu? Oldu ise bunun kadın olmanız ile bir ilişkisi var mı?”, “İş hayatına tekrar baştan başlamanız gerekirse girişimci olmayı mı yoksa bir işletmede veya kurumda ücretli olarak çalışmayı mı seçerdiniz?”, “Girişimci olmak isteyenlere önerileriniz nedir?” sorularını kendi hayatlarından örneklerle anlattı.

ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye; Çanakkale Vali Yardımcısı Ömer Şahin, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün, Kepez Belediyesi Meclis Üyeleri Özlem Caner ve Nihan Yılmaz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Sayman Üyesi Şakir Kutluay, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komite Başkanı Birce Bilici Şimşek, İcra Komite Başkan Yardımcısı İnci Bayram, İcra Komite Üyeleri Ayşe Berna Ergin, Burcu Sezer, Derya Göğüsgeren, Merve Yılmazbaş, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal ve ÇTB Genel Sekreteri Sevcan Elver de katılım sağladı.

Söyleşi, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş