Kabartma tozu, hamur işlerinin kabarmasını sağlayan ve mutfaklarda sıkça kullanılan bir malzemedir. Ancak bazen kabartma tozu bittiğinde ya da evde bulunmadığında ne yapacağımızı şaşırabiliriz. Bu durumda kabartma tozu yerine karbonat kullanmak mümkün müdür? Karbonat ve kabartma tozu arasında ne gibi farklar vardır? Bu soruların yanıtlarını merak ediyorsanız, bu yazımızda size detaylı bir şekilde anlatacağız.
Kabartma tozu, karbonat ve bir tür kimyasal asidin birleşimi sonucunda elde edilen bir maddedir. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmaz. Kabartma tozunun kullanıldığı tarifler daha yumuşak kıvamlı olur.
Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Saf sodyum bikorbonat oldukça güçlü bir yapıda olduğu için doğru miktarlarda kullanılması gerekir. Aksi takdirde çok fazla kabararak hamurların tadını bozabilir.
Kabartma tozu yerine karbonat kullanmak mümkündür ancak bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Karbonat, özellikle içerisinde asidik bir madde olan tariflerde kullanılması gereken malzemelerden biridir. Örneğin; limon suyu, sirke, yoğurt, ayran gibi malzemeler karbonatla tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurun kabarmasını sağlar.
Kabartma tozu yerine karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranından daha az miktarda karbonat kullanmalısınız. 1 paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu yerine karbonat kullanmak hem pratik hem de ekonomik bir yöntemdir. Ancak tadının hafiften tuzlu olduğunu unutmayın ve diğer malzemelerin ölçüsünü buna göre ayarlayın.(Erhan Taylan)