İkinci el araç piyasası yaza hazır

Erdal Otomotiv sahibi Hacı Ali Erdal, ikinci el araç piyasası ile ilgili olarak gazetemiz Çanakkale Olay’ın sorularını yanıtladı. Erdal; firmaların yaklaşan Kurban Bayramı ve yaz ayları öncesi hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.

6499

Erdal Otomotiv sahibi Hacı Ali Erdal ile güvenilir alım ve satım süreçleri, müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesiyle başlayan ve satış sonrasında da devam eden süreç hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Güven ve müşteri memnuniyeti odaklı olarak çalıştıklarını belirten Erdal; “Erdal Otomotiv olarak müşterilerimize özellikle satış sonrasında tam destek sağlamak için uğraşıyoruz.” dedi.

İkinci el piyasası ile ilgili Erdal Otomotiv’e geldik. İlk önce sizi tanıyalım. Yaptığınız iş ile ilgili olarak bize bilgi verebilir misiniz? Firmanızı bize tanıtır mısınız?

1992 doğumluyum. 32 yaşındayım. Elektronik mühendisiyim. 2019’un Aralık ayında Çanakkale’ye gelerek Erdal Otomotiv’i kurdum. Galeriyi ilk kurduğum dönemlerde Çanakkale’yi ve piyasasına çok hâkim değildim. Şu an da bulunduğumuz Galericiler Sitesi’nde çalışmaya başladım. İstanbul’da doğup büyüdüğüm için büyük şehirde yaşayan her kesimden insana aşinaydım ancak Çanakkale yerel piyasasını daha yakından tanımaya ihtiyaç duyuyordum. Galeriyi kurduğum ilk dönemde lüks sayılabilecek türden araçları satmaya yöneldim. Bu dönemde araçları daha çok büyük şehirlere satabildiğim için bunun asıl hedef kitlemin dışında kaldığını gördüm. Müşteri portföyümüzü geliştirmek için galerimizdeki araç kategorisini değiştirip orta sınıf araçlara geçtik. Pandemi döneminin hemen ardından piyasa hızlandı ancak enflasyonun da yükselmesiyle araç piyasasında bir düşüş yaşandı.

Sıfır otomobil fiyatlarının ikinci el araç satışlarına olan etkisinden bahsedebilir misiniz?

İkinci el otomotiv fiyatlarını etkileyen birden fazla etken var. Bunların en önemlilerinden bir tanesi de sıfır araçların fiyatları. Pandemi döneminin hemen ardından sıfır araçların piyasada bulunmaması sebebiyle fiyatlar arttı ancak şu an galerilerde istenilen her türden birinci el araca ulaşmak mümkün. Ancak insanların alım gücü yok. Bayilerin birinci el araçlarda fabrikalardan çekmeleri gereken bir kota var. Ellerinden çıkartmak zorundalar şu an alışılagelmişin dışında indirimler ve ödeme kolaylıkları sunuluyor. Bu durum da ikinci el piyasasındaki fiyatların düşmesine neden oldu.

Yaklaşan bayram öncesi ikinci el piyasası ne durumda?

Geçtiğimiz bayramları da düşünürsek çoktan bir hareketliliğin başlaması gerekirdi ancak bu yıl çok bir hareket beklemiyoruz.

Önceki yıllarda özellikle yaz aylarında araç satışlarında bir artış yaşanırdı. Bu yıl için öngörünüz nedir?

Bayram öncesi durumu da göz önünde bulunduracak olursak yaz ayları için satışlarda büyük bir artış beklemiyorum. Yine de piyasaları etkileyen çok fazla faktör olduğunu da dikkate almak gerekir. Bekleyip göreceğiz.

Araç alacak vatandaşlara önerileriniz nelerdir? Hangi kriterlere dikkat etsinler?

Erdal Otomotiv olarak müşterilerimize özellikle satış sonrasında tam destek sağlamak için uğraşıyoruz. Müşterilerin araç alırken önem verilmesi gereken üç ana başlıktan bahsedebiliriz. Birincisi satın alınacak aracın kaportası için muhakkak bir ekspertizden yardım alınarak kontrol ettirilmeli. Motor ve yürüyen aksam için ise alıcılar kendi güvendikleri bir ustaya da araçlarını göstermeli. Hasar sorgulaması yapılmadan kesinlikle araç alınmalı. Satın alınacak aracın bundan önceki bakımlarının yetkili servisler tarafından yapılmış olması da önemli bir detay.

Araç satın alacak olanlara ödemelerde sağladığınız kolaylıklar nelerdir?

Müşterilerimize gerek kredi kartına 12 ay taksit, gerekse elden senet ile vade yaparak kolaylıklar sağlıyoruz. Yüzde 60-70 oranında bir peşinat alındıktan sonra biz de firma olarak kendilerine çeşitli ödeme kolaylıkları gösteriyoruz.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş