Ehliyet alma yaşı düştü mü? Ehliyet kaç yaşında alınıyor?

Ehliyet alma yaşı düştü mü? Ehliyet almak isteyenler için önemli bir haber! Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, ehliyet alma yaş sınırı değişti. Peki, ehliyet alma yaşı kaç oldu? Hangi ehliyet sınıfı için hangi yaş şartı aranıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar…

34568

Ehliyet Alma Yaşı Değişti! Artık bu yaşta olanlar ehliyet alabilecek. Ehliyet almak için yaş sınırının düştüğünü duyanlar sevinçten havalara uçtu. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, ehliyette yaş sınırlarında önemli değişiklikler yapıldı. Peki, ehliyet alma yaşı kaç oldu? Hangi ehliyet sınıfı için hangi yaş şartı aranıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar…

Ehliyet Alma Yaşı Düştü!

Ehliyet almak için yaş sınırı düşürüldü! Resmi Gazete’de 23 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, ehliyette yaş sınırlarında önemli değişiklikler yapıldı. Böylece ehliyet alacaklar için yaş sınırı düşürüldü. Yeni düzenlemenin ardından; M, A1, B1 sınıfı ehliyet almak isteyenlere uygulanan yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için de 18 yaş olarak belirlendi.

D Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı 24 Oldu

Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. D sınıfı ehliyeti, minibüs ile otobüs kullanımında geçerli olan ehliyettir. 5 yıl geçerliliği olan D sınıfı ehliyeti almak isteyenlerin B sınıfı ehliyet deneyimi olması şarttır. D sınıfı ehliyet sahipleri; M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği tüm araçları kullanma hakkına da sahiptir.

Ehliyet Alma Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Ehliyet alma yaşı nasıl hesaplanır derseniz oldukça basittir. Örneğin yukarıdaki tabloya göre otomobil kullanabilmek için gerekli olan B ehliyetini alabilmek için 18 yaşını doldurmanız gerekmektedir. 2023 yılı itibariyle 2005 doğumlu bir kişi B ehliyetini alabilmek için başvuru yapabilmektedir. Aynı şekilde diğer ehliyet sınıfları için de doğum yılınızdan itibaren gerekli olan yaş farkını çıkartarak hesaplama yapabilirsiniz.

Ehliyet Almak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?

Ehliyet almak isteyenlerin yaş şartının yanında sağlık raporu, kurs kaydı ve sürücü belgesi harcı gibi diğer koşulları da yerine getirmesi gerekmektedir. Ehliyet almak için başvurduğunuz kursun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olmasına dikkat ediniz. Ayrıca kursun teorik ve pratik eğitim saatlerini tamamladığınızdan emin olunuz. Ehliyet almak için gireceğiniz yazılı ve uygulamalı sınava iyi hazırlanınız. Sınava girmeden önce trafik kuralları, işaretleri ve ilk yardım bilgilerini tekrar ediniz. Sınava girdiğiniz aracın özelliklerini iyi tanıyınız ve trafikte dikkatli olunuz.(Esra Güller)

Paylaş