Dr Ünsal, HPV aşısının önemine değindi; “26 yaş altı her erkek ve kadının aşılanması gerek”

Çanakkale, Ankara ve İstanbul’un ardından büyük bir adım atarak HPV aşısını ücretsiz bir şekilde kadınlara uygulanması için, ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği arasında protokol imzaladı. Kadın sağlığı için atılan adım, büyük bir önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şule Ünsal, Çanakkale Belediyesi’nin HPV aşısının 20-25 arasındaki kadınlara ücretsiz yapılması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

661

Rahim ağzı kanseri, kadın ölümleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Rahim ağzı kanserinin yanına genital yollardan kaynaklanan hastalıkların önlenmesinde büyük önem taşıyan HPV Aşısının yaptırılması için Çanakkale'de önemli bir adım atıldı. Çanakkale Belediyesi ile ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği arasında imzalanan protokol kapsamında, projenin ilk adımı olarak 20-25 yaş aralığındaki kadınlar HPV aşısından ücretsiz bir şekilde faydalanabilecek. İlk aşamanın ardından, 15-20 yaş aralığındaki kadın ve kız çocukları aşılanacak. Çanakkale’nin tanınan isimlerinden biri olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şule Ünsal, Çanakkale Belediyesi’nin aldığı kararı değerlendirerek Gazetemiz Çanakkale OLAY’a özel açıklamalarda bulundu.

“Türkiye’de 2 tip HPV aşısı var”

Türkiye’de HPV’ye karşı uygulanan iki tip aşı yer alıyor. HPV’ye karşı uygulanan aşı çeşitlerine yer veren Op. Dr. Ünsal “Türkiye’de bulunan Gardasil-4 ve Gardasil-9 olmak üzere 2 tip HPV aşısı var. Gardasil-4 demek, HPV’nin 4 tipine karşı, Gardasil-9 ise 9 ayrı tipine karşı koruyucu. Bizim tercihimiz, Gardasil-9 aşısının yapılması. Çünkü Gardasil-9 erkeklerde 45 yaşına kadar yapılıyor. Ama Gardasil-4 erkeklerde 21 yaşına kadar yapılıyor. Aklınıza şu gelebilir, HPV’nin 200-250 tipi var ama siz sadece 4 ya da 9 tipine karşı aşı var diyorsunuz. Evet çünkü çapraz reaksiyon dediğimiz diğer kanser yapan tiplere karşı da koruyor. 9 tipin 2 tipi genital siğiller, diğer 7 tipi yüksek kanser potansiyeli olma ihtimali olan tiplerdir” sözlerine yer verdi.

“Yeter ki yapılsın…”

Çanakkale Belediyesi’nin kadın sağlığı için attığı bu adımı değerlendiren Ünsal “Kesinlikle çok güzel bir adım. Ama yine de vurgulamak istiyorum, 15 yaş altına da yapılmalı. Öncelikle okullarda bir program yapılmalı. 15 yaş altına 2 doz yapılıyor. Mali olarak düşünmek lazım, çok daha faydalı. Hem imnün (bağışıklık) sistemi daha iyi hem bir doz az yapılacağı için daha fazla kadın ve erkek aşılanabilir. Yeter ki yapılsın” cümlelerine yer verdi.

“15 yaş altındaki bütün çocuklar aşılanmalı”

Tıbbi açıdan bakıldığında imnün (bağışıklık) sisteminin en iyi olduğu 15 yaş altındaki bütün çocuklara HPV aşısının yapılması gerektiğini vurgulayan Ünsal “Kararın alınması maddi imkanları olmayan insanlar için çok güzel bir karar. Ama tıbbi açıdan bakarsam, doğrusu immün sisteminin en iyi olduğu 15 yaş altındaki kız ve erkek olarak bütün çocukların aşılanması” ifadelerini kullandı.

“26 yaş altı her erkek ve kadının aşılanması gerek”

HPV aşısı, sanılanın aksine sadece kadınlara uygulanmıyor. Cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık olduğundan dolayı kadınlarla birlikte iki cinsiyetin de aşılanması gerektiğini ifade eden Dr. Ünsal “Toplumun her iki cinsiyeti; kadın ve erkeğin aşılanmalı. Çünkü bu cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık. Sonuçta, bir erkek bir kadına taşıyor. 26 yaş altı her erkek ve kadının aşılanması gerek. Bizim için doğrusu bu” diye konuştu.

“Nereden başlanırsa kardır diyoruz”

Sanılanın aksine HPV aşısı cinsel ilişkinin ardından yapılması gereken aşılardan olmadığını, temas olmadan yapılmadan yapılması gerektiğini söyleyen Ünsal “Doğrusu cinsel ilişkiye girilmeden bu aşının yapılması. Temasın olmaması lazım. Gönlümüz bunu istiyor. Öncelikle hiç cinsel deneyim yaşanmaması tercih ediliyor, bu yüzden daha alt yaş aralığı. Ama nereden başlanırsa kardır diyoruz” diye konuştu.

“Zorunlu aşı programına katılmalı”

Türkiye’de HPV enfeksiyonun çok fazla olduğunu ve bu yüzden zorunlu aşı programına katılması gerektiğini ifade eden Dr. Ünsal “Zorunlu aşı programına katılmalı. Çünkü çok fazla HPV enfeksiyonu var. Sadece rahim ağzı kanseri aşısı olarak değil, cinsel yolla bulaşan HPV’nin sebep olduğu siğiller de gençler arasında çok fazla. Bunların da yayılmasını önleyeceğiz. Gönlümüz, HPV aşısının zorunlu aşı programına geçmesine istiyor. Olmuyorsa da belli bir yaş altı tüm gençlere ücretsiz olmalı belli bir yaş aralığına ücretli olmalı. Eczane satış fiyatı 3 bin 250 TL diye biliyorum, çünkü bunun bir maliyeti var. Eczane kar payı düşük bir ilaç bu. Ama bir hekim olarak soruyorsanız, maddi duruma bakılmaksızın herkese yapılması gerekiyor” dedi.

“HPV pozitif çıkarsa yapılan işlemler çok farklı”

KETEM tarama programları Çanakkale’de ücretsiz bir şekilde uygulanırken, HPV’yi tespit etmek için KETEM tarama testleri büyük önem taşıyor. HPV pozitif çıkarsa, işlemlerin de değişeceğini söyleyen Dr. Ünsal “45 yaşına kadar hem erkek hem de kadınlar aşılanabilir. 30 yaş altında HPV testine bakılmaksızın aşı yapılıyor. 30 yaş üzerine KETEM’in ücretsiz tarama programından önce yapılmasını öneriyoruz. Eğer HPV pozitif çıkarsa yapılacak işlemler çok daha farklı” ifadelerini kullandı.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş