Çanakkale'de Süt Müteahhitleri Tehdidi: Çiftçiler Sıkışıyor, Hayvancılık Azalıyor

“Süt Müteahhitliği Çiftçiyi Sıkıştırıyor!” Üreticilerin düşük fiyatlardan süt satmak zorunda kaldığı sistem, sektörün geleceğini tehdit ediyor. Son 10 yılda Çanakkale'de buzağı doğumu %33 oranında azaldı, tehlike büyüyor. Taban fiyatın altındaki alımlarla üreticiler büyük zarara uğruyor.

555

Çanakkale ve Çevre Köyleri Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, süt müteahhitliği sisteminin üreticiyi bitirme noktasına getirdiğini belirterek çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Bu sistemin devamı halinde, yakın gelecekte süt ve süt ürünleri ithalatı yapmak zorunda kalabiliriz. Biz bu noktaya gelmek istemiyoruz” diyen Özkurnaz, sektördeki tehlikelere dikkat çekti.

Süt Fiyatları ve Bakanlığın Tavrı

Son Ulusal Süt Konseyi toplantısında çiğ süt fiyatı 17 lira 15 kuruş olarak belirlendi. Çanakkale bölgesinde ise bazı kooperatiflerin sütü 18 lira 25 kuruşa kadar sattığını belirten Mehmet Özkurnaz, bu fiyatın üreticilerin maliyetlerini karşılaması açısından kritik olduğunu ifade etti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, Ulusal Süt Konseyi’nde 17 lira 15 kuruşun altında bir fiyatı kabul etmediği için teşekkür eden Özkurnaz, “Sanayicinin baskılarına rağmen Bakanımız üreticinin yanında oldu ve bu bizim için çok değerlidir” dedi.

Süt Müteahhitliği: Üreticinin Sırtından Haksız Kazanç

Özkurnaz, süt müteahhitliğinin üreticiyi zora soktuğuna dikkat çekerek, “Taban fiyatı 17 lira 15 kuruş olmasına rağmen, bazı bölgelerde süt müteahhitleri bu fiyatı hiçe sayıyor. İzmir ve Aydın gibi bölgelerde müteahhitler, çiftliklerden sütü 12-14 lira gibi düşük fiyatlardan alıyor ve sanayicilere kendi karlarını ekleyerek satıyor. Bu durum, zaten zorda olan üreticiyi iyice köşeye sıkıştırıyor” dedi.

Hayvancılık ve Süt Üretimi Tehlikede

Hayvancılıktaki gerilemeye vurgu yapan Özkurnaz, Çanakkale bölgesinde 10 yıl önce 78 bin olan buzağı doğumunun bugün 52 bine düştüğünü belirtti. “Hayvancılıkta çok ciddi bir azalma yaşıyoruz. Çiftçi sütünü satamadığında ya da sattığından kazanamadığında hayvancılıktan uzaklaşıyor” diyen Özkurnaz, bu durumun devam etmesi halinde süt ürünleri ithalatının gündeme gelebileceğini ifade etti.

Sanayiciye ve Yetkililere Çağrı

Süt müteahhitliği sisteminin tarım sektörüne büyük zarar verdiğini belirten Özkurnaz, şu çağrıda bulundu: “Sanayiciler ve Ulusal Süt Konseyi, süt müteahhitlerinin yarattığı sorunlara karşı harekete geçmelidir. Bu sistem, üreticiden sonra en büyük darbeyi sanayicilere vuracak. Tarım ve Orman Bakanımızdan, bu haksız uygulamaları durdurmasını bekliyoruz.”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş