Çan Asmalı Köylüleri eylem yaptı; “Verilen sözler tutulsun” 

Çan’ın Asmalı Köylüleri, iki yıldır köylerinin yakındaki taş ocağının yarattığı toz-dumandan şikayetçi. Tarım alanları, hayvanları, köyleri toz içinde kalan köylüler, sabah saatlerinde yolu kapatarak şirket araçlarının geçişine izin vermedi. 

1024

18 Mart Termik Santralı için Çan’ın Asmalı Köyü yakınlarında bulunan kireç taşı ocağı, köylülerin tepkisiyle karşılaştı. Termik santral araçlarının geçtiği yolu kapatan köylüler, şirketin “asfalt yapacağız” sözünde durmasını istedi. İki yıldır araçların ve kireç taşı ocağının yarattığı toz içinde yaşadıklarını dile getiren köylüler, “tozdan nefes alamıyoruz” dediler. Hayvancılıkla geçimlerini sağlayan köylüler, hayvanlarının hastalanmaya başladığını, buğdaylarını biçemediklerini, meralarının, köylerinin toz içinde kaldığını dile getirdiler.

Yolu kapatarak şirket araçlarını durdurdular

Sabah saatlerinde, traktörleri ile ağır tonajlı kireç taşı kamyonlarının geçtiği güzergahtaki yolu kapatan köylüler, şirketin sözünde durmasını beklediklerini dile getirdiler. “Bize verilen sözler tutuluncaya kadar yolu açmayacağız, kamyonları burdan geçirmeyeceğiz” diyen yöre halkı, tepkilerini gösterdiler.

Kaymakam ve şirket yetkilileri köylülerle buluştu

Köylülerin eylemi kısa sürede ses getirirken, birkaç saat süren yol kapama eyleminin ardından Çan Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu ve 18 Mart Termik Santralı yetkilileri eylem alanına gelerek yöre halkıyla buluştu. Köylülerin taleplerini dinleyen ve sorunun çözüleceğini taahhüt eden Nebioğlu ve şirket yetkilileri eylemin sonlandırılmasını istedi. Şirket yetkilileri, söz verdikleri yol yapımının bir hafta içinde başlayacağını söyledi. Köylüler de eylemi tamamladı.

Köy sakinleri ve İl Genel Meclisi Çan üyesi, Meclis Başkanvekili CHP’li Ramazan Mesut Özyurt ile eylemin ardından görüştük.

“ÇED toplantısında söz verilmişti”

Köy sakinleri, eylemin ardından yaptığı açıklamalarında, iki yıldır söz verilen yolun yapılmasını beklediklerini dile getirdiler. Yöre halkı, “Kireç taşı ocağı açılmadan önce ÇED toplantısında bize yol sözü verildi. Ancak bu söz tutulmadı. Her gün ağır tonajlı araçların yarattığı tozdan, dumandan bir şey göremiyoruz. Sayın Kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Sesimizi duydu. Sorunun çözüleceğini düşünüyoruz. Şirket yetkilileri yine sözlerini tutmazlarsa bu kez tepkimiz daha ağır olacak. Gerekirse o yolu süreriz, ortada yol falan kalmaz” ifadelerini kullandılar.

CHP’li Özyurt: “Köylünün hayvanları hastalanmaya başladı”

Asmalı Köyü’müzün sorununu takip ettiklerini dile getiren CHP’li İl Genel Meclisi üyesi ve Meclis Başkanvekili Mesut Özyurt, yöre halkının mağduriyetlerinin giderilene kadar yanlarında olacaklarını söyledi.

“Ben de bu sabah Asmalı köyümüzün sakinlerinin eyleminde yanlarındayım” diyen Özyurt, “Çan Asmalı köyünde açılmış olan kireç taşı işletmesinin maden sahasından Asmalı ve Semedeli’ye kadar olan bölümün tamamında asfalt taahhütlerini yerine getirmedikleri için köylümüzün mağdur olduğunu gördük. Hayvanlarda öksürük hastalığı başladığı köyümüzde, ilerleyen süreçte vatandaşlarımızın da solunum yolu hastalıklarına maruz kalacaklar. Bu mağduriyet giderilinceye kadar köylümüz eylemine bizde köylümüze desteğe devam edeceğiz” dedi. (Seçkin Sağlam)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş