Aile işletmelerine yeni destek modeli geliyor

Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar"a göre Türkiye’de hayvancılık sektöründeki aile işletmeleri için yeni bir destek modeli uygulamaya konuldu.

620

Tarım ve Orman Bakanlığının “2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Kararına göre Türkiye'de hayvancılık sektöründe, aile işletmeleri için yeni bir destek modeli uygulamaya konuldu. Halihazırda 5 baş kombine ırka sahip besicilik yapan aile işletmeleri, 300 kg karkas et için 2 bin 500 TL destek alırken, yeni model kapsamında sağlanan teşviklerle destek miktarları önemli ölçüde artırıldı. Bu yeni model sayesinde, besicilik yapan aileler daha fazla maddi destek alarak üretimlerini sürdürebilecek ve geliştirebilecekler.

Yeni destek modeli, tarım sektöründeki aile işletmelerine önemli teşvikler sağlıyor. Mevcut durumda verimlilik kriterlerini karşılayan bir aile işletmesi, buzağı başına 2 bin 68 TL destek alırken, yeni modelle bu miktar 4 bin 800 TL'ye çıkarıldı. Ayrıca, işletme sahibinin kadın ve/veya genç olması durumunda ilave 700 TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ise ilave 200 TL destek sağlanarak, toplam destek miktarı 5 bin 700 TL'ye ulaşıyor.

Aile işletmesi mevcut durumda 28 bin 680 TL destek alırken, yeni modelle bu destek miktarı 77 bin TL'ye yükseltildi. Ayrıca, 100 baş anaç koyun varlığına sahip bir aile işletmesi mevcut durumda anaç koyun, sürü yenileme, göçer ve çoban desteği dahil toplam 45 bin 400 TL destek almakta iken, yeni model kapsamında işletmede doğan kuzular için kadın ve/veya genç yetiştirici ve birinci derece örgüt üyesi olan aile işletmeleri, çoban desteği ile birlikte toplamda 85 bin 200 TL desteğe ulaşabilecek. Bu destek artışları, tarımsal faaliyetlerin teşvik edilmesini ve sektördeki aile işletmelerinin güçlendirilmesini hedefliyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş